Äiti maa: puutarha, yrtit ja metsän antimet

Kohopenkki lampaanpehkusta

Rosmariinia ja timjamia

Echinacea

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kutsumme echinacea-uutetta flunssatipoiksi. Heti ensimmäisen flunssaoireen ilmaannuttua, vaikka se olisi vaan väsymys, annan lapsille tippoja veteen laimennettuna. Uute on vahvaa alkoholia, mutta aikuinen voi ottaa tipat raakana. Echinacea lisää vastutuskykyä ja auttaa yskän oireisiin. Kerään kukinnot heti niiden puhjettua, ja annan uutteen tekeytyä aurinkoisella ikkunalla vähintään kaksi viikkoa. Kukat antavat värinsä ja liuos muuttuu ruskeaksi.

Echinacea:

Punahattu oli tasankointiaanien ensisijainen lääkekasvi. Noin 15 heimon tiedetään käyttäneen sitä erityisesti Cheyenne, Dakota (Sioux, Oglala), Kiowa, Crow, Omaha, Pawnee, Ponca, Teton, Delaware ja Komantsi-heimot. Käyttö oli monipuolista, mutta erityisen tärkeä kasvi oli hoidettaessa haavoja, hyönteisten pistoja, käärmeenpuremia ja erilaisia tulehduksia. Tuoretta juurta pureskeltiin hammassäryn lievittämiseen. Teetä juotiin vilustumis-, kuume- ja tulehduslääkkeeksi ja vastamyrkkynä. Se oli myös lääke tuhkarokkoon.

Savuna kasvilla hoidettiin päänsärkyä, mahakipua, janoisuutta, liikaa hikoilua, mahakouristuksia, reumatismia, palovammoja ja sukupuolitauteja. Punahatulla häädettiin loisia ja parannettiin silmäsairauksia.

Intiaanit heittivät kasvin mehua kiville saunoessaan. He käyttivät kasvin mehua myös tehdäkseen kätensä ja suunsa tunnottomiksi aikoessaan pidellä käsissään tai niellä kuumia hiiliä, tulta tai kiehuvaa vettä seremonioiden aikana. Punahattumehua juoden suojattiin myös jalat tulelta tai kuumilta hiililtä juhlamenojen aikana.

Punahattua käytetään yleisimmin influenssan ja vilustumissairauksien ennaltaehkäisyyn ja oireiden lievitykseen.Koska kasvin teho perustuu elimistön oman puolustusmekanismin aktivointiin, sitä on käytetty monien muidenkin infektioiden hoitoon.

Punahattu-uutetta voi käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Sisäisesti sitä suositellaan vilustumissairauksiin (yskä, kurkkukipu) ja niiden torjuntaan, sekä yleisen vastustuskyvyn kohottamiseen. Ulkoisesti sitä käytetään haavojen umpeuttamiseen ja niiden tulehtumisen torjuntaan sekä hyönteisten pistoihin. (Lähde: http://www.vogel.fi/rohtokasvit/echinacea_purpurea.php)

Pihlajanmarjat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA IMG_1270[1]

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista. Hillo kuitenkin toimii. Paahtoleivälle ensin voita, sitten hilloa ja paljon juustoa!

Kaurajuuri 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaurajuuri, tästä tuli juuri minun lempikasvini!

Sen jokainen siemen on hentoinen sateenvarjo.

Haluaisin olla paikalla, kun tuulenpuuska irrottaa ne emostaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s