Intona

En ole elänyt koko elämääni maalla, minulla ei ole ollut opettajia tai edellisesten sukupolvien jakamaa viisautta käytettävissäni. Olen kaupungissa syntynyt, lähiön lapsi. Kesäisin mökillä äiti teki meille viiliä vastalypsetystä maidosta, ja kannoimme vettä ämpäreillä metsälähteestä, toki kävimme myös mustikoita poimimassa, nämä olivat ainoita kokemuksiani omavaraisuudesta. Kompostikin meillä oli 90-luvulla, olimme edistyksellisiä naapurustossa tässä asiassa. Koska perheemme on tosi allerginen, meillä ei ollut kotieläimiä. Maalaistalossa oli mielestäni likaista, pahanhajuista ja inhottavat kärpäspaperit.

Nyt kotonani on kärpäspaperit. Saappaat on lampaanpaskassa ja ulkona katoksessa riippuu kaksi lampaan ruhoa. Söimme eilen perjantaina teurastettua lammasta, leivinuunissa viisi tuntia haudutettua, järkyttävän maukasta ja suussa sulavaa lammaspataa. Aamun viinimarja-smoothien sekaan piilotin lapsilta salaa kaksi eilen kanalasta hakemaani tuoretta, raakaa kananmunaa. Salaa, koska raaka kananmuna ei kuullostaisi heidän mielestään hyvältä. Proteiinit saamme itse kasvattamistamme eläimistä.

Perjantain teurastus oli minulle erikoinen. Lampaat olivat osallistuneet tutkimukseen, jossa niille on asetettu synteettinen implantti takajalkoihin. Nyt jalat haluttiin laboratorioon, mutta ei elävinä lampaina vaan pelkät jalat. Minun tehtäväni olisi teurastaa lampaat. Lampaat olivat eläneet vuosia perheen hoitamana saaressa, he olivat kiintyneet eläimiin todella, ja halusivat tytöille muistoksi käsin parkitut lampaantaljat.

Ensimmäistä kertaa teurastin jonkun muun lampaita, ja koin vastuun suureksi. Vastuun siitä, että pystyn toteuttamaan teurastuksen eläimelle kivuttomasti. Paikalla olivat myös eläinlääkäri ja tutkija, joka lisäsi myös painetta onnistua täydellisesti. Teurastusten jälkeen sanoivat, että eläimen kuolema oli heille helpoin koskaan näkemänsä. Ja toivoivat kaikkien teurastusten olevan tällaisia.

Taljan nylkeminen on minulle tuttua, mutta nyt jouduin tekemään sen ensimmäistä kertaan ilman lampaiden takajalkoja. Jalat piti saada heti kylmään ja näytteet laboratorioon Tampereelle tuoreena. Keksin todella hyvän tekniikan! Teurastaminen ja nylkeminen onnistuu yhden ihmisen voimin, vaikkakin työ todella raskasta.

Ensi viikonloppuna saan jakaa kaiken kantapään kautta oppimani eteenpäin. Kurjennokassa pääsee kaksi kurssilaista osoallistumaan kotiteurastukseen. Olen niin innoissani tästä. Koen opettamisen todella tärkeänä. Opettaessani tiedän, että seuraavassa sukupolvessa on tarvittavaa tietoa sekä eläimen hyvästä kohtelusta, hyötyeläimen hyödyntämisestä kokonaisuudessaan, että upeasta käsityöstä! Seuraavana viikonloppuna opetan lampaantaljan parkitsemista luonnonmukaisin menetelmin käsin. Marraskuussa keskitymme villaan ja kehräämiseen.

Seuraavassa kuvia jotka eivät sovi herkkähipiäisille, katsominen omalla vastuulla. Kuvat ovat perjantain teurastuksesta ja taljan nylkemisestä. Mukavaa syksyä kaikille ja tervetuloa kursseille:)

IMG_9999

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s