Lampaantaljan rasvaparkkaus

Lampaantaljan rasvaparkkaus

Minulta on pyydetty usein ohjeita lampaantaljan luonnonmukaiseen parkkaukseen. Kun lähdin itse opettelemaan taljan parkkaamista, törmäsin valtavaan tietotulvaan. Kaikilla tekijöillä on omat ohjeensa ja neuvonsa, eikä yhtä oikeaa tapaa parkkaamiseen ole. Kiitän kovasti kaikkia minua opastaneita! Taljan muokkaaminen käsin on todella raskasta, ja olenkin pyrkinyt yksinkertaistamaan työn niin, että voimani riittävät sen tekemiseen. Taljan saa valmiiksi kymmenessä tunnissa, mutta siihen saa helposti menemään myös neljäkymmentä tuntia.

Taljan nylkemisessä kannattaa käyttää mahdollisimman paljon käsiä. Käytä puukkoa vain silloin, kun peukalo ja rystyset eivät pysty irrottamaan nahkaa lihasta. Näin vältät turhat viillot ja repeämät taljassa. Kalvot pitäisi jäädä lihapuolelle lihaa suojaamaan.

Talja laitetaan heti nylkemiseen jälkeen suolaan. Suola levitetään lihapuolelle huolellisesti reunoja myöten. Ensimmäisen verisuolan annetaan olla vuorokausi tai kaksi. Kostea suola karistellaan pois ja uusi suola tilalle. Tämän suolan annetaan olla vähintään viikon, ehkä kauemminkin. Talja säilyy suolattuna hyvin vaikka vuoden, jos se on auringolta ja kosteudelta suojassa.

Suolattu talja kaavitaan puhtaaksi näskäimellä. Helpoin tapa on valmistaa näskäämistä varten teline, jossa talja roikkuu, ja saat itsellesi hyvän työasennon. Kaavi nahasta kaikki liha, rasva ja kalvot pois. Jos sinulla ei ole oikeaa työvälinettä, niin tylsä puukkokin käy, tosin kaapiminen hankalaa ja hidasta. Työvälineen tulee olla sellainen, joka ei viillä nahkaa rikki. Näskääminen on voimia vaativaa ja aikaa vievää puuhaa. Valmistaudu, että päivästä tulee raskas.

Kun talja on kalvoista ym. kaavittu, pese talja astianpesuainevedessä suuressa saavissa. Veden tulee olla kädenlämpöistä tai vain hieman lämpimämpää. Lämpötilojen vaihtelu huovuttaa villan ja taljasta tulee matto. Huuhtele useampaan kertaan aina saman lämpöisellä vedellä. Linkous helpottaa kuivattamista. Rutista talja ensin kuivaksi. Jos sinulla hyvä pesukone, laita talja pussilakanan sisälle ja sulje aukko, laita koneeseen linkoamaan. Muussa tapauksessa käytä mielikuvitusta suurimman veden poistamiseksi.
Karva on saatava nopeasti kuivaksi, ettei lähde irtoa nahasta. Itse kuivatan ensin saunan lämmössä, sitten hiustenkuivaajalla.

Kun talja karvapuolelta kuiva ja lihapuolelta “makkarakuiva”, levitä rasva/parkkiaine huolellisesti joka puolelle nahkaa. Imeytä rasva hieromalla se nahkaan. Paljaat varpaat ja pehmeät tassut luistelemaan rasva taljaan. Jätä nahka parkkiintumaan  vähintään viikoksi. Kerää voimia seuraavaan sessioon!

Rasvaparkki:

 • 2 kananmunan keltuaista, n.1 dl oliiviöljyä (mielummin ei kylmäpuristettua), muutama loraus mäntysuopaa.
 • Sekoita keltuaiset, lisää öljy ohuena nauhana joukkoon, sakeuta lopuksi mäntysuovalla.
 • Voit käyttää myös lampaan aivoja. Aivot saa kallon pohjukasta kaivamalla pienen pienellä lusikalla. Aivoja keitetään ennen nahkaan laittamista. Palaa helposti pohjaan, seokseen lisättävä vettä. 

Viikon kuluttua pese nahka tarvittaessa uudelleen, käytä tällä kertaa mäntysuopapesuvettä. Huuhtele useaan kertaan (kertaa veden lämpötilat ylhäältä) ja kuivata karva samalla tavalla nopeasti. Taljan pitää olla “makkarakuiva” kun aloitat pehmityksen. Eli nahka tuntuu makkaralta! Jos talja on puhdas parkitsemisen jälkeen, niin voit myös vain kostuttaa lihapuolen…lumihankeen, suihkupullolla. Taljan ei tarvitse olla läpimärkä.

Levitä taljaan uusi rasva (itse laitan saman keltuais-öljyseoksen tai vesi-öljyseoksen), imeytä rasva hieromalla/harjaamalla/luistelemalla ja aloita nahan pehmitys. Apuna pehmitysrauta tai vain käsin vaivaamalla ja rutistelemalla. Jos et pysty pehmittämään taljaa yhdellä kertaa, niin jätä talja kaksinkerroin lihapuolet vastakkain, jolloin ei pääse kuivumaan liikaa, ja voit pehmittää vielä myöhemmin.

Muokkaa ja pehmitä, kunnes täysin kuiva ja pehmeä.  Pehmitys vie vähintään 3h. Mitä kauemmin jaksat, sitä pehmeämpi nahka! Tsemppiä!

Taljan voi viimeistellä hiontakivellä (sellainen jalkapohjaraspin tapainen kivi), voit painaa taljaan kuvioita, värjätä tms.

Advertisements

6 thoughts on “Lampaantaljan rasvaparkkaus

  • Hei, mäntysuovan on tarkoitus muuttaa rasvan ph:ta ja siten parantaa imeytymistä. Koska kananmuna on käsittääkseni hapan, niin mäntyusopa silloin emäksinen, kuulostaako järkevältä? Löydät varmaan marseillesiappuaa tai jos sulla kotitekoista, liuota pieneen määrään vettä ja kokeile! Rasvan koostumus muuttuu paksummaksi, kiisseliksi. Toivottavasti ohjeesta on muuten sinulle apua. Mukavaa syksyn jatkoa! Saara

   Like

  • Olen suolannut ja jättänyt taljat ihan ulos katoksen alle. Aluksi talja valuu nestettä todella paljon, hyvä pressu siis alle, jos alusta ei saa kastua (neste myös suolaista). Pakkanen ei haittaa. Suolaa reilusti. Talven mittaan viimeistään keväällä talja on kova suolakoppura. Jos sitten käsittelet taljaa tai haluat viikata pienempään tilaan niin vaatii lihapuolen uudelleen kastelun, ettei repeydy taitettaessa. Toivottavasti löydät paikan.

   Like

 1. Moi!
  Taljat ovat nyt suolakoppuroina säilössä ja odottavat näskäämistä. Millä tavalla ne kannattaisi kostuttaa ennen toimenpidettä? Pelkällä vedellä? Kylmällä? Kädenlämpöisellä?

  Liked by 1 person

  • Olen kostuttanut kädenlämpöisellä tai viileällä vedellä. Kostuta vain lihapuolta. Joskus kun oli räntälunta maassa, niin laitoin lumihangelle lihapuoli alaspäin. Pidän vettä usein lähellä, esim. pesuainepulloon muutama reikä naulan ja vasaran kanssa ja toimii hyvin. Jos ihan koppura, niin saatat tarvita useamman ämpärillisen.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s