Sydän kämmenellä

Lampaan kotiteurastus

 

Makaan lattialla. Selkään sattuu  pelkkä oleminen. Teurastusviikonloppu on ohi, mutta seuraukset tuntuvat pitkään. Olen päättänyt teurastaa lampaani kotona. Se on valinta, jonka olen tehnyt minimoidakseni lampaalle aiheuttamaani stressin, kivun ja kärsimyksen. Kärsin lampaan kanssa koko teurastuksen ajan ensin henkisesti, myöhemmin fyysisesti.

Lammas kuolee tutussa ympäristössä tuttujen ihmisten seurassa. Lammas saa rapsutusta ja herkkuleipää, pulttipyssy laukeaa ja lammas on sekunnissa taintunut. Vielä kurkku auki ja lammas potkii veret pois (samalla tavalla kuin kana räpyttää siipiään hetken, vaikka pää poikki). Olen lampaan kanssa koko ajan. Kiitän ja halaan lammasta, sielu poistuu vihreämmille laitumille, ruho on rauhallinen.

Minulla on ollut onni saada apua teurastuksiin. Sape on käynyt jo usean vuoden ajan, ja hallitsee lampaan nylkemiseen, sisäelinten poistamisen ja kallojen putsaamisen ihan suvereenisti. En tiedä, miten hänet korvaisin! Työ on raskasta. Vahva ja hyväntuulinen kaveri on tosiaan tarpeen. Anne on suorittanut työharjoittelua meillä, ja on suurena apuna nylkemisessä ja taljojen huolellisessa suolaamisessa. Anne opettelee kaiken nahkojen talteenottamisesta, käsittelystä ja valmiin tuotteen tekemisestä. Olemme yhdessä rasvaparkinneet taljoja, nyt Anne otti talteen myös lampaan aivot parkitusta varten. Lampaan sydän oli kädessäni lämmin. Illalla miehet valmistivat siitä juhlavan aterian.

Lihan paloittelemme jo vuorokauden riiputuksen jälkeen. Liha vakumoidaan ja se saa mureutua useita päiviä jääkaapissa ennen pakastusta. Lihan meillä leikkaa Jarno. Aluksi katsoimme netistä ohjeita ja videoita, työ oli tuskallisen hidasta. Nyt  lihat menevät palasiksi niin nopeasti, etten itse ehdi niitä samaan tahtiin pussittamaan. En voi myydä lihaa, koska teurastan itse. Kompostointi, jälkien siivous. Kaksi vuorokautta työtä aamusta iltaan. Selän kuntouttamiseen menee kuukausia.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s