Lampaanrasvasaippua

Lampaanrasvasaippua

Olen tänä vuonna yrittänyt käyttää teurastetuista lampaista kaiken mahdollisen: taljat, koipinahat ja kivespussit muokkaukseen, sorkat pakkaseen korumateriaaliksi, lihat, maksat, sydämet ja kivekset ruuaksi, muut sisäelimet, luut ja sisälmykset (keuhkot, munuaiset ja pötsit) koirille ja kissoille. Lampaanrasvan olen ottanut saippuanvalmistukseen. Ensimmäisen lammasrasvasaippuasatsin valmistin opettajani kanssa yhdessä ja saippuasta tuli täydellistä. Sen jälkeen olen epäonnistunut useita kertoja väärän reseptin tai muun syyn takia. Uskon, että rasvat ovat myös yksilöllisiä, ja kotona valmistettaessa on aina mahdollista, että kaikki menee pilalle hyvistä ohjeista huolimatta. Nyt uskallan kuitenkin laittaa reseptin tänne nettiin. Jos saippuasta ei tule täydellistä, voi sitä käyttää kotona omiin tarkoituksiin.

Rypsiöljyn käyttöä ruuanvalmistuksessa tulisi kai välttää, saippuaankaan ei sovi muu, kuin kylmäpuristettu luomurypsiöljy! Iho imee tehokkaasti ihmiskeholle haitalliset aineet, iholle laitettavat rasvat ja saippuat pitäisivät olla mielestäni myös syötäviä.

Lammasrasvasaippuan tekeytyminen on hidasta, ja saippua kannattaa ottaa käyttöön aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua valmistamisesta. Jos mahdollista, niin saippua saisi levätä jopa puoli vuotta. Liian aikaisin käytettynä jättää käsiin lipeän liukkauden.

 

LAMMASRASVASAIPPUA:

480g puhdistettua lampaanrasvaa

520g kylmäpuristettua rypsiöljyä

137g lipeää

3,5dl vettä

 

Pilko lampaan ruhosta otettu rasva pieneksi muruksi. Keitä rasvaa suuressa kattilassa veden kanssa muutaman tunnin ajan, niin että rasva liuksenee kalvoista. Siivilöi rasva ja laita ulos viileään yöksi. (Kanat pitävät jäljelle jääneestä rasvakalvomuusista!) Aamulla valkoinen saippuaan sopiva rasva on astian pinnassa ja helposti eroteltavissa vedestä.

Punnitse rasva, sulata se uudelleen kattilassa. Sekoita sulaneen rasvan joukkoon öljy ja jätä jäähtymään. Punnitse lipeä ja sekoita ULKONA se kylmään veteen. Siis, sekoita lipeä veteen, ei toisinpäin. Tämä on tärkeää, koska sekoitettaessa tapahtuu kemiallinen reaktio, lipeävesi kuumenee ja räjähtää, jos teet tämän väärinpäin. Reaktiossa tulee myös hengitykselle vaarallisia höyryjä, siksi yhdistäminen tehdään ulkoilmassa.

Anna lipeäveden jäähtyä hetki, öljyä sillä aikaa haluamasi muotit. Tyhjät maitotölkit ja muoviset öljypullot sopivat hyvin. On tärkeää, että muotin voi rikkoa, jotta saippuan saa sieltä ehjänä ulos. Silikonisista muoteista minulla ei ole kokemusta.

Sekoita lipeävesi rasvan joukkoon huolellisesti sauvasekoittimella, kun molemmat liemet ovat n.55 asteisia. Saippuamassa on sekoitettuna kuin kiisseliä. Kaada muotteihin ja lisää haluamasi mausteet, yrtit, kukat ym.

Irroita saippua muoteista 1 vrk:n kuluttua ja leikkaa sopiviksi paloiksi. Anna tekeytyä esim. pahvi-tai kenkälaatikossa ainakin kaksi kuukautta! Saippua soveltuu käsien ja kasvojen pesuun. Tukankin sillä voi pestä. Hiukset ja päänahka voivat hyvin, mutta hiukset jäävät rasvaiseksi, eivätkä enää ime vettä, vaikka kuinka sukeltaisi. Hiusten pesuun suosittelenkin kananmunan keltuaista.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s